De eerste stealth helikopter


De Amerikaanse helikopter die werd beschadigd bij de raid op Bin Laden blijkt wel een heel speciaal exemplaar te zijn.

Het heet de ‘wet van de onbedoelde bijwerkingen’. Bij alles wat je doet, loop je het risico meer problemen te veroorzaken dan je oplost. Deze wet lijkt op te gaan voor de aanval op Bin Laden.

Daarbij werden vier helikopters ingezet, die waarschijnlijk vanuit Afghanistan zijn opgestegen.

Een Pakistaans jongetje verzamelt stealth materiaal van de verongelukte helikopter.
Maar waarom pikte de Pakistaanse radar deze toestellen niet op? Omdat ze stealth (= onzichtbaar voor radar) waren gemaakt met speciale beplating. Bovendien waren ze ultrastil.

Dat weten we, omdat één van de helikopters tijdens de landing beschadigd raakte. De rotor raakte een van de hoge muren om de villa van Bin Laden en de bemanning moest hem achterlaten. De Seals die de aanval uitvoerden, gooiden handgranaten in de cockpit, maar een groot deel van de helikopter overleefde de explosie.

Uit beelden van de Pakistaanse televisie blijkt dat het om een zwaar gemodificeerde Black Hawk gaat. Over de romp zijn stealth platen aangebracht. De staart is langer en voorzien van een filter om de staartrotor stiller te maken. De buren van Bin Laden hebben op CNN verklaard dat ze de helikopters niet konden horen, tot ze recht over kwamen.

De wrakstukken van deze allereerste stealth-helikopter ter wereld zijn veel geld waard. China probeert al tijden om stealth-technologie in handen te krijgen. Volgens defensie-experts zijn de Amerikanen bang dat de brokstukken op dit moment op weg naar China zijn.

Follow Faqtman on Twitter