De domste uitvinding aller tijden


We zijn bij Faqt dol op uitvinders. Ze geven kleur aan het leven en zorgen dat we steeds weer nieuwe technologie tot onze beschikking krijgen.

Maar zo nu en dan zie je een uitvinding die te dom is voor woorden. Zoals deze vinding van Egyptenaar Mohamed Rashed, die denkt een groot probleem te hebben opgelost. Stel dat je in een vliegtuig zit. Ineens is er paniek, een van de motoren is kapot! De gezagvoerder weet niet meer wat hij moet doen, het toestel begint hoogte te verliezen.

Dan herinnert hij zich een cruciaal deel van zijn training. Hij drukt op een rode knop en ineens zijn alle zorgen vergeten. Zachtjes wiebelt het vliegtuig aan twee grote ballonnen door de lucht. Alle passagiers halen opgelucht adem.

Leuk geprobeerd, maar helaas geen hit.

De uitvinding, deze maand gedeponeerd bij een internationaal octrooibureau, heet de smart balloon en het is een reddingsmiddel voor vliegtuigen. Als je midden tijdens je vlucht een probleem krijgt, dan kun je ze uit het dak van het vliegtuig laten komen (zie afbeelding).

De uitvinding van meneer Rashed heeft twee grote problemen.

Ten eerste vinden de meeste ongelukken met vliegtuigen plaats tijdens start en landing, niet midden in de vlucht. Als er al ongelukken midden in de lucht gebeuren, is dat meestal vanwege een botsing of omdat een bom afgaat. Zelden omdat er bijvoorbeeld een motorstoring is.

Ten tweede zijn de ballons op het bijgeleverde plaatje veel te klein om een vliegtuig plus passagiers te dragen. Om een lading van die omvang in de lucht te houden, zijn ballonnen nodig die vijf keer zo groot zijn als het vliegtuig zelf. Kijk maar naar moderne luchtschepen, die een kleine gondel hebben onder een reusachtige ballon.

Daarom complimenten voor meneer Rashed dat hij een onbestaand probleem heeft willen oplossen, maar helaas, miljonair gaat hij er niet mee worden.

Follow Faqtman on Twitter