De ‘foutje-bedankt!’ chip


Het klinkt als een grap, maar een chip die fouten maakt is een grote doorbraak in computertechnologie.

Waar is dit knopje voor? Iedereen kent het fenomeen van apparaten waar je maar een paar functies van gebruikt. Soms heb je een televisie of CD-speler al jaren voor je er achter komt waar bepaalde knopjes voor zijn. Je hebt sommige functies gewoon te weinig nodig.

De chips die in veel apparaten zitten werken net zo. Bepaalde delen van de chip gebruikt je computer dagelijks, andere delen blijven grotendeels nutteloos. Maar ze gebruiken wel stroom. Stroom die anders door andere delen van de chip zou stromen en daar goed gebruikt zou worden voor rekenkracht.

Foto: Zephyris.

Waarom halen we de weinig gebruikte delen dan niet uit een chip? Een internationaal team van computertechnologen heeft precies dat gedaan. Ze maakten een chip die een beperkt aantal berekeningen heel goed kan doen, maar zeer specifieke berekeningen juist niet. Dat betekent dat de chip soms foutjes maakt, ‘onprecies’ is, zoals ze het noemen.

Dat maakt de chip meer dan goed door 3,5 keer zo zuinig te zijn als gewone chips. Ze zijn bovendien 15 keer zo efficiënt. En die foutjes? Software kan helpen een groot deel daarvan te corrigeren. Mensen doen zelf de rest. De foutjes die de chips maken in bijvoorbeeld videobewerking zijn zo klein, dat mensen ze niet eens zien op het beeldscherm. De chips kunnen dus worden gebruikt in camera’s gehoortoestellen en andere elektronica waarin energiezuinigheid belangrijker is dan exact de goede berekening.

India heeft al aangekondigd de chips te gebruiken in de Islate, de supergoedkope computer voor scholieren op het platteland.

De chip werd gepresenteerd op de International Conference on Computing Frontiers in Cagliari, Italië.

Follow Faqtman on Twitter