Darknet nog donkerder dan verwacht

Eerste crawler voor illegaal net


computer

Wie online drugs wil kopen (of wapens, valse paspoorten of andere illegale spullen) gaat naar het Darknet. Een afgeschermd deel van het internet waar je alleen met een speciale browser kunt komen. Google bestaat daar niet, je hebt het exacte, versleutelde, webadres van een site nodig om er te kunnen komen. Voor het eerst is dit geheimzinnige deel van het wereldwijde web in kaar gebracht.

Dat gebeurde door de Singaporese afdeling van de technische universiteit MIT. Door de computerspecialisten daar werd een speciale crawler gebouwd. Dat is software zoals Google of Bing die ook gebruiken om het internet te indexeren. Die lieten ze los op een van de spaarzame bekende ‘knooppunten’ van het Darknet.

Uit dit onderzoek blijkt dat het donkere net nog donkerder is dan verwacht. De crawler kwam 7000 sites tegen, veel meer dan verwacht. Het Darknet maakt gebruik van vijf knooppunten, waar links op staan naar andere sites. Dat zijn dan ook gelijk de meeste links die de onderzoekers aantroffen, op 87 procent van de sites staat helemaal geen link. Daardoor is de structuur veel minder een netwerk, maar lijkt het meer op een verzameling doodlopende wegen.

Sites op het Darknet bieden meestal illegale waar aan, wat een reden kan zijn voor het gebrek aan links. Maar de onderzoekers zien dat niet als de hoofdreden om sites zo te isoleren. Ze denken dat de makers, vaak criminelen, de sites op een soort projectbasis oprichten. Ze willen een illegale lading kwijt en maken daarvoor een verkooppunt. Het heeft weinig zin om daar naar te linken, de meeste sites hebben een zeer kort leven.

Volgens de Singaporezen is de naam Darknet daarom verkeerd, er is van een netwerk geen sprake. Ze denken dat ‘Plek van Isolatie’ een betere naam is. De vraag is wat ze met de technologie gaan doen die voor dit onderzoek is gebruikt. Politie en Justitie zullen daar ongetwijfeld belangstelling voor hebben.