Condoom van paardenbloem


Handig spul, rubber. Jammer dat je er voor naar zuidelijke landen moet. Komt verandering in. Door de paardenbloem.

De universiteit van Münster in Duitsland heeft namelijk een procedé ontdekt om sap van de taraxacum (dat is de paardenbloem in gewoon Nederlands) te gebruiken om rubber te maken. Wie wel eens een paardenbloem heeft geplukt, weet dat er wit sap uit de steel komt. Dit sap lijkt erg op latex, de grondstof van rubber.

Foto: UpstateNYer.
Alleen stolt het sap van de paardenbloem binnen enkele seconden, zodat het niet verder verwerkt kan worden. In Münster is nu ontdekt welk gen daarvoor verantwoordelijk is. Door dat gen uit te schakelen, krijg je een niet-stollende paardenbloem. Heb je daarvan genoeg, dan kun je een band, condoom of elastiekje maken.

De nieuwe uitvinding komt op het juiste moment. De prijzen voor rubber stijgen door grote vraag uit China en India. Rubber wordt gewonnen op plantages in zuidoost Azië en Afrika. Die kunnen nauwelijks aan de vraag voldoen. Ook al omdat veel Aziatische plantages de afgelopen jaren door een schimmelinfectie zijn uitgedund.

Foto: UpstateNYer
Dat je paardenbloemen misschien kunt gebruiken om rubber te maken, wisten de nazi’s al. Ze experimenteerden driftig op de plant. Er lag zelfs een paardenbloemveld naast het concentratiekamp Auschwitz, waar gevangenen de bloem moesten oogsten. Alleen kwamen de nazi’s er nooit achter hoe je de stolling tegen moest gaan.

Follow Faqtman on Twitter