Computersimulatie: CDA moet linksom


Er zijn coalities die voor het CDA attractiever zijn dan met de VVD en gedoogsteun van de PVV. Dat concludeert de Groningse socioloog Frans Stokman op basis van computersimulaties.

In de berekeningen zijn Stokman en zijn medewerkers drs. Reinier van Oosten en dr. Jacob Dijkstra van adviesbureau Decide (dutch group) ervan uitgegaan dat het minderheidkabinet met gedoogsteun van de PVV een beleid zal voeren, dat veel lijkt op het beleid dat een meerderheidskabinet van VVD-PVV-CDA kabinet zou voeren.

Het eerste alternatief voor het minderheidsakabinet is de centrumcoalitie VVD-CDA-PvdA. Qua beleid is die voor het CDA aanzienlijk aantrekkelijker, zegt Stokman, maar voor de vorming ervan is medewerking vereist van de VVD. Nu Rutte heeft gezegd dat hij geen andere coalitie meer zal onderzoeken of steunen, valt die samenwerking niet meer te verwachten.

Regeren wordt een moeilijke klus voor aanstaande premier Rutte.

Een voor het CDA vrijwel even aantrekkelijk beleid kan gerealiseerd worden in de centrum-linkse coalitie CDA-CU-D66-PvdA-GL. Deze coalitie is nog amper in beeld geweest, maar er zijn, aldus de Groningse sociologen, nauwelijks problemen in de onderhandelingen te verwachten. Als de VVD geen centrumcoalitie meer wil onderzoeken, heeft het CDA hiermee een aantrekkelijk alternatief, denken de wetenschappers.

De minderheidscoalitie VVD en CDA kan rekenen op steun uit de Kamer op de vier punten waarop het kabinetsbeleid gedoogsteun van de PVV zal missen: ontwikkelingssamenwerking, AOW-leeftijd, veiligheid en vreemdelingenbeleid. Dat zijn gezichtspalende punten waarop de PVV vervolgens alle ruimte krijgt om zich te profileren en af te zetten tegen andere partijen. Stokman: ‘Geen aantrekkelijk vooruitzicht voor partijen die stemmen kunnen verliezen aan de PVV’.

Stokman: ‘Als het CDA deze twee alternatieven alsnog zou willen onderzoeken maar de VVD wil dat niet, kan men de VVD hetzelfde verwijt maken als de PvdA nu wordt gemaakt: de VVD brengt dan een centrum-linkse coalitie tot stand omdat zij geen centrumcoalitie wil onderzoeken.’