Computer leert frustratie


Hoe kunnen we computers beter maken? Door ze te frustreren. Daardoor gaan ze hopelijk beter werken.

Kwaadheid, spijt, verlangen: mensen hebben nogal wat emoties die ze in hun dagelijkse leven gebruiken om de wereld aan te kunnen. Als je iets probeert en het lukt je niet, voel je je bijvoorbeeld gefrustreerd. Je pakt het dan de volgende keer anders aan, om niet weer te falen.

De robot Data uit Star Trek. Dankzij een 'emotie-chip' werd hij menselijker.
Waarom kunnen computers niet hetzelfde doen? Die vraag stelden onderzoekers van de universiteit van Tel Aviv (Israël) zichzelf. Ze schreven een programma dat de computer spijt moet leren. Als het goed is, zal de machine daardoor beter worden.

De computer krijgt als opdracht om de ‘emotie’ spijt zo veel mogelijk te beperken. Daardoor zal de processor alles in het werk stellen om een taak zo goed mogelijk uit te voeren.

Google heeft grote belangstelling voor het programma. Het Amerikaanse bedrijf plaatst advertenties op sites zoals Faqt.nl die aansluiten bij de inhoud van artikelen. Vaak gaat dat goed, soms staan er totaal verkeerde advertenties bij een stuk. Door de Google computers ‘spijt’ te leren van het plaatsen van verkeerde advertenties, wordt het aanbod steeds beter afgestemd op de vraag.

Follow Faqtman on Twitter