Computer geeft bomaanslag toe


Amerikanen hebben een schizofreen computersysteem een bomaanslag laten bekennen. Alles voor de wetenschap.

Om het computersysteem zo ver te krijgen dat het de terreurdaad bekende, maakten de wetenschappers het systeem schizofreen. Dit om daarmee hopelijk schizofrenie bij mensen beter te begrijpen. Deze wetenschappers van de universiteit van Texas in Austin (Verenigde Staten) bouwden een kunstmatig neuraal netwerk dat lijkt op het menselijk brein. De gekoppelde computers kunnen net als mensen leren denken.

Het zijn net mensen...
Het zijn net mensen...

Ze vertelden deze computers een aantal simpele verhaaltjes zodat het systeem hopelijk niet alleen de informatie opslaat, maar ook verbanden ziet tussen woorden en zinnen. Wij mensen verwerken informatie op dezelfde manier.

Vervolgens moest het netwerk echt aan het werk, en kreeg de opdracht met hogere snelheid teksten te verwerken. Hierbij bleek dat het systeem nu minder bijzaken kon weglaten, het verwerkte en sloeg alle data op die voorbij kwam.

Psychologen hebben eerder al vastgesteld dat mensen die lijden aan schizofrenie, niet zoveel prikkels kunnen vergeten als gezonde mensen. Hierdoor wordt het voor hen lastig om de juiste informatie te verwerken en eventueel aan elkaar te koppelen. Verbanden tussen verhalen vallen weg en daarmee is het verschil tussen illusie en realiteit verdwenen.

Volgens de Amerikanen is de opdracht aan de computer om minder te vergeten gelijk aan het verhogen van dopamine in het menselijk brein. Hierdoor maakte het systeem ongelofelijk bijzondere fantasieverhalen waarin elementen uit allerlei verhalen onjuist aan elkaar gekoppeld werden. Zo gaf de computer op een gegeven moment toe verantwoordelijk te zijn voor een teroristische bomaanslag.

Het onderzoek, dat wordt gepubliceerd in ‘the journal for Biological Psychiatry‘, laat zien dat kunstmatige neurale netwerken als voorbeeld kunnen dienen voor informatieverwerkende systemen in ons brein. Je kan immers meer controle uitoefenen over een kunstmatig systeem dan je ooit over een menselijk brein zou kunnen en willen hebben.

Foto: Shelly S.

Follow Faqtman on Twitter