Computer kan echte mensen maken


onechte gezichten

De foto hierboven toont allemaal mooie mensen, het lijkt wel een smoelenboek van een castingbureau. Maar in werkelijkheid bestaat geen van de mensen die je ziet, ze zijn gegenereerd door een computer van chipmaker NVIDIA. Daar wordt ge√ęxperimenteerd met kunstmatige intelligentie bij het maken van levensechte, maar compleet verzonnen beelden. Wat is echt en wat is nep? Vanaf nu is dat steeds moeilijker te zeggen.

Het hart van de kunstmatige intelligentie is een generative adversarial network (GAN). Dat bestaat uit twee algoritmes die met elkaar concurreren. Het ene algoritme bedenkt beeldelementen, het tweede beoordeelt of die wel realistisch genoeg zijn. Zo ontstaat een perfect plaatje. Dat kan van alles zijn, maar om de kracht van hun systeem te tonen, maakt NVIDIA menselijke hoofden.

Om te leren hoe een mens er uitziet, zijn de algoritmes gevoed met een database vol beroemde mensen. Vandaar dat in sommige gezichten details zijn te zien van filmsterren en andere celebs. Maar toch zijn de gezichten helemaal nieuw. Bovendien kunnen in de toekomst meer gezichten van allerlei rassen worden toegevoegd, waardoor er nog meer elementen zijn voor de computer om uit te kiezen.

Een volgende stap is ook om te zorgen dat de statische plaatjes van nu kunnen gaan bewegen. Acteurs zijn dan niet meer nodig, je kunt hele films met de computer maken. Dankzij Google kunnen die acteurs dan ook praten, hun programma WaveNet is recent in staat gebleken de menselijke stem perfect te kunnen imiteren. Van het script gaat de tekst rechtstreeks naar het witte doek.

Automatisering gaat banen kosten, wordt wel beweerd. Zoals het er nu naar uitziet, moet vooral Leonardo di Caprio vrezen voor zijn werk.