Computer besturen met de hand


Al dertig jaar zijn we gewend onze computers te besturen met een muis. Maar dat kan natuurlijk beter. Een student en een professor van de Amerikaanse technische universiteit MIT hebben een nieuw systeem ontworpen om dingen eens goed aan te pakken.

Wat is er natuurlijker dan iets bewerken met je handen? Hoe fijn zou het als we onze computers zouden kunnen aansturen met handbewegingen? De interface van apparaten zoals de iPhone laten zien hoe gemakkelijk en prettig dat is.

Het systeem van de onderzoekers van MIT maakt gebruik van een paar kleurige handschoenen. De computer herkent via de webcam de verschillende kleuren op de handschoenen van synthetisch rubber. Hij stelt vast wat de stand van de handen is en kan gebaren herkennen door de handen te volgen.

handen

Een computer kunnen aansturen in drie dimensies zal vooral handig zijn voor ontwerpers en architecten, maar er zijn vast nog veel meer toepassingen. Gamers zullen het geweldig vinden om met handgebaren spellen te kunnen spelen en daarin objecten ‘aan te raken’.

Eerdere prototypen van gebaren-interfaces maakten gebruik van gekleurde tape op vingertoppen. Dat is echter slechts twee-dimensionale informatie, waaraan de computer niet aan kan zien waar je heen wilt met je hand. Dat is wel nodig om bijvoorbeeld 3d-modellen op het scherm rond te kunnen draaien.

Sommige wetenschappers gaan ervan uit dat we over een paar jaar computers kunnen besturen met ons brein, maar dat is nog best ingewikkeld. Deze techniek kost niet meer dan een goede webcam en een paar rubberen handschoenen. Er is nog niets bekend over wanneer dit voor de consument beschikbaar is, maar op de video’s lijkt het systeem al klaar voor ingebruikname.

Meer video’s: MIT