Leger: communicatie voor je kiezen


Molar Mic op je kiezen

Het Amerikaanse leger introduceert een nieuwe manier van communicatie via de kiezen van soldaten. Je draagt de Molar Mic in je gebit en hoort de stemmen van de mensen met wie je via de radio spreekt in je hoofd. De luidspreker geeft namelijk trillingen door aan de tand, die via de kaak in het oor terechtkomen en daar als geluid worden waargenomen.

De nieuwe communicatietechnologie is vooral bedoeld voor plekken met veel omgevingsgeluid. Zoals een commando die net uit een vliegtuig is gesprongen en in vrije val is. De wind ruist langs zijn oren en een gewone luidspreker is niet goed te verstaan. Via de Molar Mic kan zijn bevelhebber makkelijker instructies geven.

drager Molar Mic

De commando kan via de kiescommunicatie ook terug praten, er zit ook een microfoon in. Die pikt zijn stem rechtstreeks uit de mond op. Het signaal gaat via magnetische inductie naar een zender op het lichaam.

De Molar Mic is uitgebreid getest in Afghanistan en tijdens een orkaan, het werkt perfect. Bovendien kunnen anderen niet zien dat een soldaat (of geheim agent) de microfoon draagt. Het werkt zelfs onder water of in een gasmasker. In de toekomst wil het leger dat het ding vitale informatie over soldaten als hartslag en bloeddruk terug naar de basis stuurt. Zo kan via de kiezen de gezondheid van mensen in het veld worden gemeten.