Comeback monster van de Kaspische Zee


Nog even en hij vliegt/drijft/scheert weer, het mythische ‘monster van de Kaspische Zee’. De vraag is waarom.

Doodsbenauwd waren de Navo-landen er voor. Er werden krachten aan toegeschreven die het menselijk voorstellingsvermogen te boven gingen. Het zou zo dodelijk zijn dat er geen pantser tegen bestand was. Zo snel dat je niet kon wegrennen. We hebben het over wat de Russen een ‘ekranoplan’ noemen, in het westen beter bekend als ‘het monster van de Kaspische Zee’.

ekranoplan

Het is een grondeffect voertuig. Daarmee wordt een half vliegtuig, half schip voertuig aangeduid dat op een paar centimeter boven het wateroppervlakte scheert. Het dunne laagje lucht tussen vleugel en het wateroppervlak dient als een soort kussentje waarop het voertuig drijft. Bij stilstand lijkt het een boot met korte vleugels, op snelheid lijkt het een watervliegtuig dat ondanks een dappere poging maar niet van het oppervlakte los komt.

Tijdens de Koude Oorlog experimenteerden de Sovjets met zulke voertuigen op de Kaspische Zee. De ekranoplan waren bedoeld als aanvalswapen. Bewapend met raketten en mitrailleurs kon een ‘monster’ vliegensvlug over zee een haven aanvallen en dan weer net zo snel verdwijnen.

Alleen waren de de ekranoplan minder praktisch dan gedacht. Ze konden alleen bij stil weer over het water scheren; golven waren funest. Ook waren er enkele dodelijke ongelukken met voertuigen die over de kop sloegen.

ekranoplan 2

Dus werd het plan voor een complete vloot opgedoekt. Tot nu. De Russische marine wil weer ekranoplan hebben. Ontwerpbureau Alekseev in Moskou heeft opdracht gekregen voor de levering van een nieuw vlootje. Dat moet in 2012 in de vaart/vlucht zijn. Waarom? Dat meldt persbureau Interfax niet. Het kan niet zijn vanwege doorslaand succes zijn. Sovjet-nostalgie misschien?