Chinezen plagiëren straaljager


Dat ze in China wel eens wat namaken is bekend. Maar met het plagiëren van een complete straaljager maken ze het heel bont.

In China kun je televisies kopen van het merk Tony, MP3 spelers van het type ePod. Ze zien er uit als een Sony en een iPod, maar ze zijn vele malen goedkoper, omdat ze ergens in een achteraf straatje in elkaar worden gezet. Vaak zijn ze kwalitatief nét even minder dan de originelen. Al jaren dringen andere landen er bij China op aan om iets aan deze praktijken te doen.

De Sukhoi SU-27 in vlucht...
De Sukhoi SU-27 in vlucht...
Ook Rusland is nu kwaad op de Chinezen. Ze hebben namelijk een complete straaljager nagemaakt, de Sukhoi SU-27. Ze noemen het de J11B.

De Chinezen hebben in 1995 bouwplannen voor de straaljager gekregen van de Sukhoi fabrieken. Het was de bedoeling dat de Chinezen het toestel in licentie gingen maken.

Maar na een paar maanden stuurde de Chinese Shenyang vliegtuigfabriek de plannen terug, de SU-27 zou niet voldoen. Sinds die tijd maakt de fabriek een eigen straaljager die als twee druppels water op de Sukhoi lijkt. Plagiaat, zo zeggen de Russen.

...en de J-11B, de Chinese versie.
...en de J-11B, de Chinese versie.
Het Chinese vliegtuig zou er overigens alleen uitzien als de SU-27. De elektronica aan boord – een van de belangrijkste wapens voor een straaljager – zou van inferieure kwaliteit zijn.

Het gedoe rond de straaljager zou wel eens de opmaat kunnen zijn tot meer conflicten tussen Rusland en China. Naar het nu uitziet hebben de Chinezen behalve het vliegtuig ook een compleet vliegdekschip weten te plagiëren. Dit schip lijkt als twee druppels water op het Russische vliegdekschip Varyag, uit de Kuzneskov klasse. De Chinezen hebben dit (oude) schip tien jaar geleden gekocht om er een drijvend casino van te maken. Maar schijnbaar vonden ze het ontwerp zo spannend, dat ze het maar hebben nagebouwd.