Chinese supertrein lacht HSL uit


TGV, ICE, HSL? Nee hoor, ’s werelds snelste trein rijdt vanaf deze week in China. Met bijna vierhonderd kilometer per uur.

Wie vroeger van Guangzhou naar Wuhan wilde, had een reis van 11 uur voor de boeg. Niet slecht voor twee steden die net zo ver van elkaar liggen als Utrecht en Milaan, maar het kan veel beter.

hsl china

Vanaf deze week doe je nog maar een kleine drie uur over de afstand, dankzij de Harmony Express. Deze Chinese hogesnelheidstrein heeft een topsnelheid van rond de vierhonderd kilometer per uur en is daarmee de snelste trein ter wereld. Op het grootste deel van het baanvak rijdt de trein driehonderdvijftig kilometer per uur. Daarmee trekken de Chinezen een lange neus naar Frankrijk (TGV: driehonderd km/u) en Japan (Kogeltrein: 290 km/u). Om nog maar te zwijgen over de Fyra (tweehonderd km/u)

Het kost natuurlijk wel wat, zo’n ultrasnelle trein. Een dikke twaalf miljard euro, zo maakten de Chinezen bekend. Ook reizen is niet goedkoop, een enkele reis in de tweede klas kost vijftig euro, veel geld voor een gemiddelde Chinees.

De trein is gebouwd om te zorgen dat er niet te veel auto’s op de snelweg komen. Nu steeds meer Chinezen een karretje kunnen kopen is de vrees dat er gigantische files ontstaan. Met de trein kun je vele malen sneller en comfortabeler naar je bestemming komen. Er staan voor de komende jaren nog een paar hogesnelheidslijnen gepland om het bestaande netwerk uit te breiden.