Chinese stealth Amerikaans?


De Chinezen hebben vol trots hun stealth vliegtuig J20 getoond. Maar hoe komen ze aan de technologie?

China maakt veel. Van broodroosters tot televisies en van van chips tot schepen. Een vliegtuig dat onzichtbaar is op de radar, dat is echter nieuw. Vorige week toonde China de Chengdu J20 aan de wereld. Dat heeft geleid tot vragen: hoe komen de Chinezen aan deze hoogwaardige technologie?

Volgens Beijing hebben ze het vliegtuig helemaal zelf ontworpen. De technologie die het wapentuig onzichtbaar maakt, is puur Chinees.

De F117: voorbeeld voor de Chinezen en Russen?
De Kroatische inlichtingendienst denkt daar echter anders over. Volgens deze dienst waren de Chinezen tijdens de oorlog rond Kosovo zeer actief in het voormalige Joegoslavië. Toen een Amerikaanse F117 stealth bommenwerper in 1999 neerstortte in Servië, waren agenten van de Chinese geheime dienst er als de kippen bij om brokstukken op te kopen van arme boeren.

Admiraal Davor Domazet-Loso, voormalig chef-staf van de Kroatische strijdkrachten gelooft dat deze brokstukken de sleutel vormen tot de J20, zo vertelde bij persbureau AP. De Chinezen hebben gedaan waar ze goed in zijn: technologie kopiëren. De Chinezen ontkennen de beschuldigingen met klem.

Ook de Russen hebben destijds op brokstukken gejaagd. Toevallig hebben ook zijn vorig jaar een stealth vliegtuig gepresenteerd, de T50 van Sukhoi. Ook daar kon volgens militaire analisten wel eens Amerikaanse technologie in zitten. Hoe dan ook, de Amerikanen hebben er een extra dreiging bij, nu stealth technologie zo wijd verbreid aan het raken is.

Follow Faqtman on Twitter