Vlinders blijken goede zonnecellen


butterflywin

Onderzoekers hebben zonnecellen gemaakt die lijken op de vleugels van vlinders. Uitvinders en andere onderzoekers kijken altijd graag naar de natuur, en dit keer komt de inspiratie van de blauwe Morpho didius, een vlinder die voorkomt in Peru. Op de vleugels van die vlinder zitten microscopisch kleine kegeltjes die het licht zo weerkaatsen dat ze opvallend blauw glinsteren.

De verwachting is dat dat heel erg handig zal zijn in nieuwe typen zonnecellen. Door het licht op precies de gewenste manier in de zonnecellen te laten vallen, zal de opbrengst van die panelen flink verbeteren. Tot nu toe was het lastig om licht exact de goede kant op te sturen, maar door de vlindervleugels na te doen is dat nu wel gelukt. De verspreiding, reflectie en absorptie van licht kan nu voor verschillende kleuren worden geregeld.

Het materiaal ziet er op nano-niveau hetzelfde uit als de vleugels. De kegeltjes kunnen het licht net zo precies reflecteren als de vleugels van de vlinder. De wetenschappers waren zelf verrast hoe goed ze met de kleine kegeltjes verschillende kleuren licht verschillende kanten op kunnen richten. Al het blauwe, groene en ultraviolet zonlicht kan op de perovskiet-laag van de zonnecel worden gericht, en al het rode, oranje en gele licht op de silicium-laag. Zo’n zonnecel staat bekend als een ’tandem-zonnecel’ met dubbeldekker-lagen.

De techniek is misschien ook nuttig als materiaal dat radarsystemen niet kunnen zien, en in de architectuur. In gebouwen zou bijvoorbeeld precies bepaald kunnen worden hoeveel licht en warmte door de ramen naar binnen valt.