Britse luchtmacht: UFO boven Nederland


Uit recent vrijgegeven documenten van de Britse luchtmacht blijkt dat er in 1990 een grote UFO boven Nederland is waargenomen. Wie of wat was dat?

Het was 1800 uur, 5 november 1990 toen een tweezitter Tornado jachtvliegtuig van de Britse luchtmacht op een routinevlucht boven de Nederlandse kust vloog bij Den Haag. Het toestel was op weg van Engeland naar de basis Laarbruch in Duitsland.

Op 8200 meter hoogte zagen de piloten in de hoogte een vreemd object dat schuin rechts van achter ze kwam en de Tornado met grote snelheid inhaalde. De Tornado vloog Mach 0,8.

De vlucht van de Tornado (oranje) en de UFO (zwart).

Het was driehoekig en voerde vijf of zes lampen, waarvan eentje blauw. Achter uit het object kwamen condensstrepen. Het onbekende vliegende object (UFO) vloog met grote snelheid door het Nederlandse luchtruim en ontweek de Britten.

De Britse vliegers riepen de verkeerstoren van vliegbasis Ypenburg bij Den Haag op om te vragen of de Nederlanders iets op de radar zagen. Het antwoord van de verkeersleiding was dat ze niets zagen. Ook na herhaalde oproepen van de Britten bleef het antwoord dat de Nederlanders van niets wisten. De piloten vlogen daarna door. Eenmaal op hun basis in Duitsland stelden ze een geheim rapport op. Het is bij de laatste ronde van openbaarmakingen boven komen drijven.

De melding werd gedaan in een tijd dat er boven westelijk Europa meer UFO’s werden gezien. Vooral in België was in deze tijd een ‘epidemie’ van meldingen, zelfs van de Belgische luchtmacht. Belgische piloten zagen meerdere vliegende objecten die ze niet thuis konden brengen. Er is bij de Belgen nooit een bevredigend antwoord gekomen op de vraag wat het moet zijn geweest.

De Britten onderzochten de melding van de twee piloten wel uitgebreid. In het onderzoeksrapport staat dat het een Russische satelliet moet zijn geweest die terugviel in de dampkring of een experimenteel vliegtuig, mogelijk van Amerikaanse makelij. Dat moet dan een stealth toestel zijn geweest, anders was het op de Nederlandse radar verschenen.

Zagen de Britten een prototype van de B-2 Spirit?

De vorm en omvang van het toestel (de piloten zeiden dat het zo groot was als een C130 transportvliegtuig) suggereert dat het een B-2 Spirit stealth kan zijn geweest. Dat was in 1990 vollop in ontwikkeling. Alleen was tot nu toe onbekend dat deze toestellen boven Europa werden getest, de eerste prototypes werden getest vanuit Whiteman Airforce Base in Missouri. Opmerkelijk genoeg kwam er later in de avond ook nog een melding van burgerpiloten boven de Alpen, die ook een groot onbekend toestel waarnamen.

De belangrijkste documenten over deze zaak vind je hieronder. Oorspronkelijke documenten hier.

Follow Faqtman on Twitter