Bril die je slechter laat zien


In Israël is een nieuwe bril op de markt die de drager minder laat zien. De ‘puurheidbril’ is bedoeld voor orthodoxe joden, die bang zijn dat ze vrouwen zien die niet bedekt genoeg zijn. Ze zouden daar opgewonden van kunnen raken. De bril, of twee stikkers voor bestaande brillen, geeft de drager uitstekend zicht tot een afstand van een paar meter, zo bericht persbureau Associated Press, maar daarna wordt het wazig.

De minder zien bril. Foto: Cobra Hmtshtshim

Zo kunnen orthodox joodse mannen veilig over straat lopen, zonder dat ze worden afgeleid door reclameborden of ongelovige vrouwen die geen hooggesloten kleding dragen en een hoofddoek. De bril gaat voor rond de 30 euro van de hand en het is een product van een groepering die streeft naar een religieuze staat Israël.

Als tijdelijke oplossing zijn de bestikkerde brillenglazen prima, maar voor de lange termijn lijkt de nieuwe bril van Google een betere oplossing. Daarmee kan een laag aan de werkelijkheid worden toegevoegd. Voor Google moet het een koud kunstje zijn om het beeld van iedere vrouw met een minirokje te vervangen door bijvoorbeeld een plaatje van een zak aardappelen. Zo kunnen orthodoxe mannen dan nog minder opgewonden over straat.

Follow Faqtman on Twitter