Bouwplan dodelijk virus gepubliceerd


Dus je wilt de wereld straffen door een dodelijke ziekte los te laten op de mensheid? Vandaag even Nature kopen.

Het is een van de grootste rampen die de mensheid zou kunnen treffen. Een zeer besmettelijk en dodelijk virus dat via de lucht van mens op mens kan worden overgedragen. In onze moderne wereld zou een dergelijk virus binnen enkele weken miljoenen mensen kunnen doden.

Gek genoeg gaf de Amerikaanse overheid juist daarom twee laboratoria opdracht om onder strikte veiligheidsomstandigheden het vogelgriepvirus H5N1 zo te manipuleren dat het van mens op mens overdraagbaar zou worden. Daarmee ontstaat zo’n horrorvirus. Maar – zo redeneren de Amerikanen – dan kun je tenminste gelijk leren hoe dat virus werkt en een medicijn tegen de ziekte ontwikkelen.

Die opmerkelijke stap zorgde wereldwijd voor nogal wat opschudding. Zeker toen de beide laboratoria hun bevindingen ook nog wilden publiceren. De Nederlander Ron Fouchier, één van de twee onderzoeksleiders, werd in sommige media afgeschilderd als een doctor Death die terroristen een blauwdruk voor hun volgende aanslag zou geven.

Ook de Amerikaanse regering was tegen, stopte de experimenten zelfs even, maar veranderde van mening. Door het onderzoek te publiceren, zorg je er voor dat andere wetenschappers er ook over na kunnen denken en onze kennis over een voor de mens dodelijke variant van H5N1 snel toeneemt. Dat belang is groter dan de kleine kans dat terroristen het lab in gaan om het na te maken.

Vandaag verschijnt in het vakblad Nature de eerste studie, gedaan door de University of Wisconsin-Madison in de Verenigde Staten. Binnen enkele weken volgt het onderzoek van Fouchier in het blad Science. De Nederlandse regering heeft een exportlicentie voor het onderzoek afgegeven.

Follow Faqtman on Twitter