Boeing presenteert onbemande budget-straaljager


Loyal Wingman

Een kleine 90 miljoen per stuk, dat kost de JSF van Lockheed. Maar Boeing komt nu met een geduchte concurrent, een onbemande budget-straaljager. Heeft Nederland te vroeg een nieuwe straaljager gekocht?

Het toestel van Boeing is Loyal Wingman gedoopt en er hoeft geen piloot meer in. De romp zit tjokvol sensor en andere elektronica die een kunstmatige intelligentie voeden met input. Dat zorgt ervoor dat het 16 meter lange toestel ook de meest ingewikkelde missies kan vliegen. Eventueel samen met andere, bemande, toestellen – inderdaad, als wingman.

Loyal Wingman

Op dit moment is het toestel nog een prototype, maar Boeing zegt dat ze al vanaf 2020 toestellen kunnen leveren die klaar zijn voor hun missies. Die bestaan nu nog vooral uit verkenningsvluchten, maar volgens de vliegtuigfabrikant kan de Wingman in de toekomst ook wapens dragen en gevechtsmissies uitvoeren.

De Amerikanen verkopen het toestel nadrukkelijk op de lage prijs. Wat die is, willen ze nog niet zeggen, behalve dat het gaat om een ‘verstorend prijspeil‘, waarschijnlijk vele malen goedkoper dan de JSF. Komt nog bij dat je geen piloten of ander vliegend personeel meer hoeft te trainen.

Daarvoor krijg je een toestel dat langer kan vliegen dan de JSF en dat missies kan doen die voor menselijke piloten niet geschikt zijn vanwege de hoge G-krachten. En als een Wingman boven vijandelijk gebied wordt neergeschoten, hoef je geen gevaarlijke toeren uit te halen om de piloot naar huis te brengen.