Blindheid genezen met een chip


Een belangrijke stap op weg naar het genezen van blindheid. Dankzij een chip kunnen sommige mensen weer zien.

Onderzoekers van de Universität Tübingen (Duitsland) zijn er in geslaagd om een chip te maken die direct vanuit de ogen kan communiceren met de hersens. Het gaat om een klein lichtgevoelig stukje elektronica van 3 bij 3 millimeter. Het wordt in het oog geïmplanteerd en stuurt signalen naar de hersens, net als normaal het netvlies.

De chip werkt alleen bij mensen die later in hun leven blind zijn geworden. Zij hebben nog de neurale structuren die nodig zijn om het signaal uit de chip te interpreteren.

De eerste tests zijn zeer bemoedigend. Drie blinden kunnen dankzij de chip weer vage beelden zien. Er wordt nu druk geëxperimenteerd met de plaats waarop de chip moet worden geïmplanteerd. Het beste lijkt te zijn om de chip op de ‘gele vlek‘ te plaatsen, een deel van het oog waar het centrale punt van het gezichtsveld ligt.

Dankzij de chip kan één van de proefpersonen nu al letters lezen die zo groot zijn als het Faqt-logo bovenaan de pagina. Als de hersens beter ‘wennen’ aan de signalen van de chip, zal dat nog beter worden.

Foto: Look into my eyesFollow Faqtman on Twitter