Bladloze turbines wekken energie op


Windenergie is onbeperkt voorradig en relatief goedkoop op te wekken. Alleen jammer van die lelijke turbines, met hun wild draaiende wieken. De uiteinden bereiken snelheden van boven de 300 kilometer per uur en zijn een gevaar voor vogels en ander dierenleven. Daarnaast maken ze ook nog veel lawaai.

Maar dan gaat wellicht veranderen. Spaanse onderzoekers hebben een turbine ontwikkeld zonder bladen. Met die vinding hebben ze het bedrijf Vortex Bladeless opgericht. Dat wil de turbines binnenkort commercieel gaan uitbaten.

Hoe werkt het? De turbines bestaan uit lange, rechte palen gemaakt uit koolstofvezel. Die hebben een vorm waarmee ze tijdelijk kleine wervelwinden opwekken. Door dat samenspel met de wind gaan de palen heen en weer zwiepen. Die beweging wordt door een wisselstroomgenerator onderin de paal omgezet in elektriciteit.

Er zitten geen bewegende delen in de turbine, die daardoor veel minder onderhoud nodig heeft. Ze produceren nu nog 30 procent minder energie dan gewone turbines, maar ze zijn ook 50 procent goedkoper. Bovendien kunnen er meer op een stuk land staan, want door het gebrek aan wieken is de onderlinge afstand veel kleiner.

De Spanjaarden hebben al een miljoen euro aan investeringen ontvangen en willen daarmee tegen het einde van het jaar het eerste prototype hebben staan. Voor de verdere uitrol van deze turbines zijn nog meer investeerders nodig.