Betere kamelenrace met sensoren


Satellite

Een student uit Abu Dhabi heeft moderne technologie toegepast bij een favoriet Arabisch tijdverdrijf: de kamelenrace.

Kamelenraces zijn een eeuwenoud tijdverdrijf op het Arabische schiereiland. Ondanks haar populariteit zijn sommige aspecten van de sport wat verouderd, meent student Saeed Alnofeli. De gezondheid van de kamelen wordt nu namelijk amper gemonitord. De student van het Masdar Institute of Science and Technology bouwde daarom zelf een systeem om kamelen beter te kunnen volgen tijdens hun training. Het doel is om hun prestaties in de training en tijdens races te verbeteren.

De eerste technologische innovatie in de sport werd geïntroduceerd in 2004: robot-jockeys. Die vervangen langzaam maar zeker de kinderen die de kamelen moesten berijden; daar was veel kritiek op van mensenrechtenorganisaties. Door een sensor om het lichaam van de kameel vast te maken, kan de trainer de kameel niet alleen besturen maar ook tijdens het rennen de hartslag en de snelheid van de kameel zien. Die data worden naar de computer van de trainer gestuurd, zodat hij de gezondheid en de prestaties van de kameel beter volgen.

Alnofeli werkt nu aan meer kameel-specifieke sensoren, waarmee nog meer gegevens opgeslagen kunnen worden. Hij wil graag een bedrijf beginnen met zijn systeem, en wordt daarbij gesteund door bedrijven en de overheid. Het Masdar-instituut vond het systeem zo innovatief en commercieel interessant, dat het alvast een patent heeft aangevraagd. Onderzoeksinstituten en bedrijven vragen graag patenten aan, omdat ze gezien worden als een belangrijke maat voor innovatie en commercieel interessant kunnen zijn.