Autowielen wekken stroom op


car-820897_640

Kun je voertuigen energiezuiniger kunnen maken met de wrijving van de rollende wielen? Om daar achter te komen, bouwden onderzoekers een mini-Jeep.

Op de wielen van de radiografische bestuurbare auto zitten elektrodes die verschillende LED-lampjes laten branden. De technologie maakt gebruik van de elektrische lading die onstaat doordat de wielen en de weg steeds tegen elkaar aan wrijven. Het is hetzelfde tribo-elektrische effect dat ervoor zorgt dat je statisch geladen wordt als je met een ballon over een wollen trui wrijft.

Een elektrode op de wielen kan die lading opvangen om bijvoorbeeld de verlichting of de verwarming van stroom te voorzien. De onderzoekers van de universiteit van Wisconsin-Madison zoeken nu uit hoe ze de techniek kunnen vergroten en nano-generators kunnen toepassen in levensgrote auto’s en vrachtwagens. Maar liefst tien procent van de brandstof gaat op aan de frictie van een voertuig met de weg, aldus een van de betrokken wetenschappers. Dat is nu nog energie die verloren gaat – als die wrijving tegelijk omgezet kan worden in energie, zou het auto’s een heel stuk energie-efficiënter kunnen maken.

Hoe groot de energiebesparing zou kunnen zijn, hangt af van de grootte van het voertuig. Hoe groter de wielen immers, des te groter de wrijving. Bussen en trucks kunnen dus ook de meeste elektriciteit opwekken.