Astronauten strak in het pak


Een nieuw pak moet astronauten beschermen tegen botverlies tijdens langdurig verblijf in de ruimte. Dit zogenoemde Gravity Loading Countermeasure Skinsuit is ontwikkeld in het Man-Vehicle Laboratory van MIT.

De nieuwe pakken zitten qua design tussen Spiderman en wetsuit, maar belangrijker is dat het ‘normale’ zwaartekracht simuleert. Tijdens een verblijf in de ruimte verliezen astronauten 1 tot 2 procent botmassa per maand als gevolg van gewichtloosheid. Hun botten hoeven namelijk geen gewicht te dragen.

Tot nu toe proberen ruimtereizigers dit tegen te gaan met lichaamsbeweging. Maar echt effectief blijkt het niet volgens Nasa. De bewoners van het International Space Station (ISS) verliezen zelfs tot 2,7 procent botmassa. Dit is een bedreiging voor lange ruimtereizen naar Mars bijvoorbeeld. Na enkele maanden in de ruimte lopen astronauten de kans op botbreuken.

Benen onder druk

De pakken zijn bewust te kort gemaakt voor de drager, zodat het de schouders naar beneden drukt. De pijpen van het pak zijn elastischer dan het materiaal rond de torso. Hierdoor worden er meer krachten op de benen uitgeoefend, net als onder aardse zwaartekracht.

De pakken zijn onlangs getest tijdens zogenoemde parabolische vluchten waarmee korte tijd gewichtloosheid kan worden opgewekt. Het effect op de bovenbenen bleek voldoende, maar op de onderbenen werd nog te weinig kracht uitgeoefend. De ontwerpers gaan dit proberen te verhelpen. Een andere test die nog moet worden gedaan, is het langdurig dragen van het pak. De bevindingen worden gepubliceerd in Acta Astronautica, het tijdschrift van de International Academy of Astronautics

Beeld: MIT/James Waldie

Follow Faqtman on Twitter