Arrrgghhh! Computer produceert Death Metal


Death Metal band Archspire

Computers kunnen steeds meer dingen die vroeger exclusief door mensen werden gedaan. Inclusief dingen die langharige, getatoeëerde en zweterige kerels doen, want twee Amerikaanse muziektechnici hebben hun computer geleerd om Death Metal te maken. En niet één liedje, maar een letterlijk eindeloze stroom live geproduceerde klereherrie.

De mensen achter Dadabots zijn professionele producenten en remixers, maar ze houden zich ook bezig met het programmeren van computers om zelfstandig, dus zonder verdere tussenkomst van mensen, muziek te maken. Tot nu toe lukte ze dat al met Punk, maar nu dus ook met Death Metal.

Sterker nog, ze hebben een computer die 24 uur per dag deze muzieksoort uitspuwt. Automatisch en online, voor de liefhebber. Dadabots hebben een computer met een programma voor kunstmatige intelligentie gevoed met snippers muziek van de formatie Archspire (foto), een band die naar eigen zeggen ‘Extreme Technical Death Metal’ maakt. De kunstmatige intelligentie leerde daarvan hoe de muziek in elkaar zit en begon zelf te knutselen met elementen als snerpende gitaren, gebrulde lyrics en snoeiharde drums.

Het resultaat is verbluffend.

Het programma dat de Amerikanen gebruiken, leert ook. De muziek wordt steeds beter, althans een betere imitatie van het echte werk. Of het je smaak is, is natuurlijk een heel ander ding. Voor wie een loopbaan als Death Metal muzikant overweegt: je baan kan dus zo worden overgenomen door een computer.