Archimedes straal toch mogelijk


Wat Myhtbusters ondanks de hulp van Obama niet lukte, heeft een 19-jarige student wel gedaan, een straalwapen bouwen.

Laten we even teruggaan naar 212 voor Christus. In dat jaar heeft de wijsgeer en uitvinder Archimedes volgens de overlevering met parabolische schotels zonlicht zo sterk geconcentreerd dat hij er vijandelijke schepen op zee mee in brand kon steken. Het bestaan van dit zonnewapen is altijd onzeker geweest omdat er weinig bronnen over de gebeurtenis zijn. Ook konden wetenschappers het wapen niet precies nabouwen.

Zelfs de Mythbusters van Discovery Channel hadden moeite met de ‘straal des doods’. Zelfs nadat ze op aanraden van president Obama voor een derde keer probeerden een schip met spiegels in brand te steken, mislukte het experiment.

Dat Archimedes toch gelijk zou kunnen hebben gehad, bewijst een 19-jarige jongen uit de Verenigde Staten. Met weinig meer dan een oude satellietschotel en 5800 kleine spiegeltjes weet hij de zon zo sterk te concentreren dat hij metaal kan doorbranden.

Een filmpje waarin Eric Jacqmain uit Indiana zijn zonnestraal laat zien staat sinds vorig jaar op YouTube, maar begint nu pas behoorlijk wat aandacht te krijgen. Op de film is te zien hoe hout, metaal en zelfs steen door de straal in de fik wordt gezet. Echt of net zo’n mooi verhaal als Archimedes? Jullie mogen het zeggen.

Follow Faqtman on Twitter