Apparaat ruikt kanker


Asbest vezels onder de microscoop. Ze veroorzaken longkanker.

Honden konden het al, maar er is ook een machine die kanker kan opsporen door aan mensen te ruiken. De CyraNose 3200 is eigenlijk bedacht om bommen op te sporen. Het extreem sterke elektronische reukorgaan dat in de machine zit, kan vluchtige deeltjes van explosieven oppikken en analyseren. Dit soort machines ruikt op luchthavens aan alle voorbijgangers om bommen op te sporen.

Dezelfde techniek blijkt ook geweldig te werken bij kankeronderzoek, is ontdekt in Australië. Zo kan de CyraNose de geur van mesotheliomen ontdekken, kwaadaardige tumoren in de longen die vaak worden veroorzaakt door asbest. Door op het apparaat te ademen, kan snel een diagnose worden gesteld.

De Australiërs stellen voor om hun vinding in te zetten bij mensen die mogelijk met asbest in aanraking zijn gekomen, zoals in het Utrechtse Kanaleneiland. Die zouden hun adem geregeld kunnen laten ruiken om bij kanker een vroege diagnose te kunnen stellen. Het opstellen van één machine, bijvoorbeeld bij een huisartsenpost, is daarvoor genoeg.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter