Antiek vliegtuig fladdert fantastisch


Lilienthal windtunnel

Twaalf jaar voor de gebroeders Wright hun eerste gemotoriseerde vlucht maakten, fladderde er al een Europeaan hoog boven de grond. Otto Lilienthal gebruikte dan geen motor, zijn zweefvlieger was zijn tijd wel ver vooruit. De ervaring die hij opdeed bij het vliegen werd door de broers Wright gebruikt bij het ontwerp van hun beroemde Flyer.

Maar hoe goed was het toestel dat Lilienthal gebruikte eigenlijk? Het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) heeft zijn ‘Normalsegelapparat’ nagebouwd om die vraag goed te kunnen beantwoorden. Om geen mensenlevens in gevaar te brengen, werd de vliegmachine getest in een Nederlandse windtunnel.

De uitkomsten waren verbluffend. Het vliegtoestel uit 1891 doet in veel opzichten niet onder voor deltavliegers die tegenwoordig uit de fabriek komen. Zo zweeft het toestel onder normale omstandigheden (zonder thermiek of wind) net zo goed als een modern zweefvliegtuig. Het is volgens de ingenieurs van DLR een toestel ‘uit het boekje’. Sterker nog, pas in de jaren dertig van de twintigste eeuw werden zweefvliegers gemaakt die qua vliegeigenschappen net zo goed waren als het toestel van Lilienthal, aldus de DLR.

Sturen deed Lilienthal door zijn benen te bewegen. Ook dat proces is nagebootst door een medewerker van DLR die net zo lang en zwaar was als de luchtvaartpionier. Na iedere gesimuleerde vlucht van het vliegtoestel was deze man erg moe, hangend je benen in een richting bewegen en ze daar een tijdje houden vergt erg veel kracht, werd zo ontdekt. Lilienthal was niet alleen een pionier, maar ook een echte sportman, concludeert het DLR.

In 1896 kwam Lilienthal om het leven bij een ongeluk met zijn Normalsegelapparat. Hoe kwam dat? Volgens dit onderzoek ligt het in ieder geval niet aan een constructiefout, die werden niet aangetroffen. Volgens de overlevering stuurde Lilienthal te stijl omhoog in plotselinge thermiek. Het toestel verloor daardoor snelheid en stortte zijwaarts neer. De Duitsers denken op basis van deze tests dat hij niet genoeg kracht kon ontwikkelen met zijn benen om bij te sturen.