Amerikanen plannen mensloos marineschip


Een van de nuttigste uitvindingen van de Amerikaanse luchtmacht is het onbemande vliegtuig. De Marine volgt dat voorbeeld.

De Amerikanen ontwikkelen plannen voor een fregat zonder bemanning. Het is de bedoeling dat het schip maanden achtereen over de oceanen kan schuimen, op zoek naar vijandelijke duikboten. Een naam is er ook al voor het concept: de Anti-submarine warfare Continuous Trail Unmanned Vessel (ACTUV). Gelukkig is er ook al een hippe naam, het X-ship.

Een onbemande MQ-9 Reaper van de Amerikaanse luchtmacht.
Een onbemande MQ-9 Reaper van de Amerikaanse luchtmacht.

Waar onbemande vliegtuigen nog radiografisch worden gevlogen door iemand op de grond, moet het X-ship helemaal zelfstandig zijn. Het verlaat de haven op eigen kracht en werkt dan een complex computerprogramma af in een gebied dat van tevoren is geprogrammeerd. Daar komt geen mens meer aan te pas, het X-ship zoekt in alle rust naar geluiden uit de zee die betekenen dat er een duikboot actief is.

Als een vijandelijke duikboot is gevonden, zal het X-ship weinig meer doen dan het volgen. Zo weet de Amerikaanse marine ten alle tijde waar hun vijanden zitten. Mocht het noodzakelijk zijn de duikboot toch te vernietigen, dan komt een bemand fregat of een andere duikboot dat doen.

Door gebruik te maken van onbemande voertuigen, hopen de Amerikanen efficiënter en goedkoper oorlog te kunnen voeren. Onbemande vliegtuigen blijken in Afghanistan en Irak een uitstekende en goedkope manier om tegen opstandelingen te vechten. En haalt een tegenstander er eentje neer, dan is dat geen ramp.

Om die reden wil de Amerikaanse luchtmacht binnenkort ook een onbemande versie van de Black Hawk helicopter. Deze mensloze helicopter moet hoofdzakelijk boven stedelijk gebied gaan opereren om terroristen op te sporen. Wordt er eentje neergeschoten, dan is er tenminste geen bemanning in vijandelijk gebied.