Amerikaans bedrijf chipt personeel


werknemerschip

Het is een handige manier om je huisdier niet kwijt te raken: chippen. Een Amerikaanse firma gaat nu hetzelfde doen met zijn personeel, melden verschillende media in dat land. Snack groothandel 32M uit Wisconsin gaat bij vijftig personeelsleden vrijwillig een chip inbrengen tussen de wijsvinger en de duim. Die werkt hetzelfde als onze OV-Chipkaart.

Een personeelslid dat wil kopiëren of afrekenen bij het bedrijfsrestaurant, wuift met die hand langs een lezer en het systeem herkent hem of haar. Maar ook inloggen op een computer of smartphone is slechts een kwestie van je hand in de buurt houden. Waarschijnlijk zullen zelfs visitekaartjes niet meer nodig zijn, handen schudden is genoeg om je gegevens op de chip van de ander te schrijven.

Vorig jaar bood een bedrijfsverzamelgebouw in het Zweedse Stockholm ook al de mogelijkheid om jezelf te laten chippen. Een handvol mensen maakte gebruik van die mogelijkheid. Maar dit is van een andere orde: driekwart van de personeelsleden van 32M krijgt de chip geïmplanteerd. Daarmee is de druk op de rest groot om hetzelfde te doen. Je wilt immers geen slechte aantekening op je personeelsdossier.

Toen de chips in Stockholm werden geïntroduceerd, waarschuwde het Zweedse Karolinska Instituut al voor de mogelijke gevolgen. Werknemers worden zeer goed volgbaar, niet alleen op de werkvloer, maar ook thuis. Zit je gemiddeld langer dan je collega’s op de wc? Dan kan dat een gesprek met personeelszaken opleveren.

Werkgevers kunnen dankzij de chips bovendien allerlei gegevens verzamelen over hun mensen, ook over hun lichamelijke toestand. Is dat iets dat je moet willen? En dan is er nog het gevaar van hacken, dat bij de slecht beveiligde chips niet moeilijk moet zijn. Alle intieme gegevens die normaal alleen in je personeelsdossier staan, liggen dan op straat. Met alle gevolgen van dien.