Algen eten, niet vis


We moeten Omega 3-vetten eten om gezond te blijven. Maar als vis zeldzaam wordt, waar halen we dat dan? Uit algen.

De handel op paling en tonijn is al stilgelegd om deze soorten nog een kans te geven tegen overbevissing. Veel visbedrijven wijken uit naar kweekvis; tilapia, pangasius etc. In Azië is het kweken van vis al een hele industrie geworden. Vietnam produceert al een miljoen ton vis per jaar en ook India gaat er enthousiast mee aan de slag.

Er zitten echter grote nadelen aan kweekvis. Zo gebruiken kweekvisbedrijven vaak wilde vis uit de zee als voer, bovendien mengen de bedrijven er nog eens antibiotica en pesticiden doorheen om de opbrengst zo groot mogelijk te houden.

De zee-alg Gephyrocapsa oceanica, voer voor vissen, die weer voer zijn voor mensen.

Maar hoe komen we dan aan een gezonde dagelijkse portie Omega 3-vetzuren?Algen lijken een veelbelovend alternatief. Deze plantjes kunnen uiterst gemakkelijk gekweekt worden. De wetenschappers in Nederland zien er zoveel mogelijkheden in dat Nederland sinds kort een eigen algenlab heeft; Algaeparc. De Nederlandse onderzoekers zijn echter vooral gebrand op de mogelijkheden om er biodiesel mee te maken.

Vlamingen zijn wat meer dan wij op gezond voedsel. Zij gaan wetenschappelijk onderzoeken of algen een alternatief kunnen zijn voor onze dagelijkse portie Omega-3.

Follow Faqtman on Twitter