Airbus: nieuw vliegtuig krijgt bedden


bedden aan boord

Vliegtuigfabriek Airbus wil het gerief van passagiers gaan vergroten. Daarom willen ze vanaf 2020 vliegtuigen gaan leveren met bedden erin. Daartoe gaan ze samenwerken met het bedrijf Zodiac Aerospace, dat nu al de slaapruimtes maakt voor vliegtuigbemanningen. Die slapen meestal boven of onder de passagierscabine.

Het eerste toestel dat bedden moet gaan krijgen is de A350WXB. Luchtvaartmaatschappijen kunnen de optie bestellen, die ideaal lijkt voor lange nachtvluchten. Passagiers krijgen ook een stoel, aangezien het bij start en landing verplicht is om te zitten met een veiligheidsgordel om. Maar tijdens het rustige deel van de vlucht mag je gaan pitten.

Bedden aan boord van een vliegtuig is niet helemaal nieuw. In de jaren dertig, veertig en vijftig hadden sommige vliegtuigen ook bedden aan boord. Maar toen maatschappijen probeerden meer en meer mensen in een toestel te proppen, verdwenen die. De nieuwe bedden zullen echter in het vrachtruim worden ingericht, zodat het niet ten koste van het aantal passagiers zal gaan.

speeltuin in vliegtuig

Het grootste probleem nu is een veiligheidscertificaat te krijgen voor de bedden. Kun je er wel snel genoeg uit evacueren in geval van een noodlanding? Dat zal de lakmoesproef worden. Of het andere idee van Airbus, om een speeltuin in het vliegtuig in te richten gaat werken, is nog even afwachten.