50 regenbuien in de woestijn


Kun je regen opwekken? Ja natuurlijk, zegt een Zwitsers bedrijf. Ze zouden al vijftig regenbuien hebben geregeld boven de Arabische woestijn.

Regen lijkt voor ons zo vanzelfsprekend. Soms plenst het, soms is er een miezer. Maar voor landen die voor een groot deel uit woestijn bestaan is regen een klein wonder. Neem de Verenigde Arabische Emiraten, waar het maar een paar keer per jaar regent. Daar zijn ze blij met iedere drup water.

Abu Dhabi in de Emiraten: een hoop blauwe lucht en weinig regen. Foto: © Shariff Che' Lah.
Geen probleem, zo zegt het Zwitserse bedrijf Meteo Systems. Zij beweren afgelopen jaar vijftig malse buitjes boven de Emiraten te hebben veroorzaakt. Er waren vorig jaar inderdaad opmerkelijk veel natte dagen in de VAE. Voor deze week wordt weer regen verwacht. De Arabieren zouden een contract hebben met Meteo Systems om op kunstmatige manier regen te veroorzaken, is net bekend gemaakt.

Meteo Systems heeft in de woestijn een aantal tien meter hoge masten neergezet. Die wekken ionen op, atomen met een negatieve lading. Die hebben als eigenschap dat ze vocht aan zich binden, waardoor er wolken onstaan, zo zeggen de Zwitsers. Veel zuiveringsmachines voor gebouwen werken op dezelfde manier, ze binden vuil en stof aan zich.

Hier zijn veel landen jaloers op, een fikse regenbui. Foto: Bidgee.
Toch hebben veel meteorologen twijfels over deze methode. Vooral de Russen hebben er tientallen jaren mee geëxperimenteerd, zonder succes. Er is nog nooit een wetenschappelijk verantwoorde test gedaan waarbij op deze manier regen is gemaakt.

En die regenbuien in de Emiraten vorige jaar dan? Sommige meteorologen wijzen er op dat de hele regio vorig jaar uitzonderlijk weer had, waardoor de overstromingen in Pakistan zijn veroorzaakt. De regenbuien in de VAE zouden daar mee te maken hebben, niet met de ionisatie.

Hoeveel Meteo Systems verdient met het maken van regen is niet bekend, maar het zal geen kleine som zijn. Regen is kostbaar. Zo kostbaar dat het beïnvloeden van het weer in de toekomst big business kan worden. In China werken 50.000 voor een overheidsdienst die zich bezig houdt met het beïnvloeden van regenbuiten. In de VS zijn rechtszaken gevoerd over experimenten met opgewekte regenbuien. Zowel de Chinezen als de Amerikanen gebruiken een andere methode, het ‘inzaaien’ van wolken met een speciaal poeder dat de regen ‘losmaakt’ uit de wolk. Al deze mensen zouden natuurlijk ook gewoon naar Nederland kunnen verhuizen, er is genoeg regen hier.