3D zonder brilletje


Er is een doorbraak bereikt bij het maken van 3D beelden. Dankzij lasers hoef je geen brilletje meer op.

Het is een grappig gezicht in de bioscoop. Als er een 3D film draait, zit de hele zaal met een speciale bril op om de diepte te kunnen zien. Dat is lastig en het resultaat laat soms ook te wensen over. Daar komt verandering in.

Aan de Universiteit van Arizona (VS) is een nieuw type 3D scherm ontwikkeld. Het is nu nog maar 30 bij 30 centimeter en schokkerig, maar het begin is er.

Het schermpje: nu nog vaag en schokkerig, over tien jaar niet meer weg te denken. Foto: Norma Jean Gargasz.
Het hart van het nieuwe systeem bestaat uit een laag kunststof dat als eigenschap heeft dat het invallend licht in verschillende richtingen kan breken.

De kunststof wordt beschenen door twee laserstralen, die data bevatten van twee verschillende camera’s. De stralen komen op het schermpje bij elkaar. Daardoor worden twee beelden tegelijk door het scherm opgenomen en in verschillende richting verder gestuurd. Het resultaat is een plaatje met diepte, het beste te vergelijken met een hologram.

Het scherm heeft nu nog maar een verversingstijd van 2 seconden, zodat het beeld schokkerig is. Maar het team uit Arizona werkt al aan een groter en sneller scherm. Voordat deze technologie zo ver is uitontwikkeld dat het bij jou in de huiskamer staat, zijn we tien jaar verder.

Gaan we in de toekomst inderdaad zo communiceren?

Follow Faqtman on Twitter