10.000 containers overboord


Leuk vraagje voor als je in de lift staat met collega’s: hoeveel containers vallen per jaar van schepen?

Het antwoord zal je collega’s (medestudenten, andere bewoners van het bejaardentehuis) verbazen: 10.000. zo’n 2000 daarvan kieperen water in dat behoort tot lidstaten van de Europese Unie. Gemiddeld verliest in een etmaal één schip per uur een container.

De cijfers zijn afkomstig van het Monterray Bay Aquarium Research Institute (MBARI) in de VS en de Europese Unie. Vooral de eerste instantie is benieuwd naar wat er vervolgens gebeurt. Ze zijn bezig een container te onderzoeken die in 2004 voor de Californische kust zonk om te zien wat de milieugevolgen zijn.

Foto: © Prestong | Dreamstime.com.

Ongeveer 90 procent van de bulkgoederen die per schip worden vervoerd gaat in containers. Computers, gymschoenen en bananen worden allemaal in metalen dozen gestopt voor ze de oceaan over gaan. Op ieder moment zijn er vijf tot zes miljoen containers op zee. Vooral bij slecht weer gaan daar wel eens een paar van overboord. Soms verliezen schepen honderden containers tegelijk.

Uiteindelijk dalen deze stalen dozen allemaal naar de zeebodem. Daar moeten miljoenen containers liggen, in verschillende stadia van ontbinding. Vandaar dat MBARI de zaak nu onderzoekt. Een eerste duik naar de zeven jaar geleden gezonken container laat zien dat er behoorlijk wat koraal en zeewier op is gaan groeien. De mensen uit Monterey gaan deze plek de komende jaren nauwgezet in de gaten houden.