Stoned rij je veiliger dan dronken (maar niet veel)


dronken of stonded rijden

Onderzoekers raden beide af. Maar als je dan toch de keuze moet maken, kun je beter met een jointje roken dan een fles wodka achterover slaan als je nog moet rijden. Stoned rijden is iets veiliger dan dronken.

Er was weinig voor nodig om vrijwilligers te vinden voor een Israëlisch experiment waarin mensen dronken of stoned moesten proberen te rijden. Studenten wilden graag voor de wetenschap een joint roken of aan de mixdrankjes gaan om te bepalen welke groep veiliger zou rijden.

Beide groepen werden in een rijsimulator geplaatst om te zien hoe ze zouden reageren op de verdovende middelen. De dronken groep reed zoals je zou verwachten. Ze scheurden stevig door, slingerden nonchalant om obstakels heen en lieten zich niet afleiden door lastige dingen als tegenliggers of voetgangers. Ze hadden het gevoel alles prima onder controle te hebben.

De joint-rokers reageerden totaal anders in het verkeer. Ze reden veel langzamer dan normaal en waren geconcentreerd bezig van A naar B te komen. Daardoor hadden ze meer tijd om op onverwachte situaties te reageren. Ze wisten veel beter dat ze onder invloed waren en probeerden dat te compenseren door goed op te letten.

Hoewel de onderzoekers bij beide groepen slechter weggedrag konden waarnemen, waren de drinkers veel gevaarlijker dan de stoners. Toch waarschuwen de Israëliërs dat je nu niet gelijk met een splif achter het stuur moet gaan zitten. Ook de experimentele joint-rokers waren geen modelchauffeurs en maakten soms onlogische keuzes. De onderzoekers van de Ben Gurion universiteit raden dan ook aan vooral nuchter te rijden en pas daarna aan de drugs te gaan, vloeibaar of anderszins.