Nieuw record sterkste laserstraal


Wikimedia

Japanse wetenschappers hebben een nieuw record gevestigd voor ’s werelds krachtigste laserstraal. In die ene straal zit duizend keer de energie die de hele aarde verbruikt in twee seconden.

Tenminste, dat zeggen ze. Er is namelijk nog geen wetenschappelijk artikel aan gewijd en er zijn ook nog geen beelden van. In het laboratorium van de universiteit van Osaka zijn de afgelopen maand continu experimenten uitgevoerd om de kracht van de laser te bevestigen.

De reden dat het zo moeilijk is om het bewijs te leveren, is omdat de laserstraal maar héél kort aanstaat, namelijk één picoseconde, oftewel een triljoenste van een seconde. Dat is ook hoe hij zo krachtig kan zijn. Er gaat niet meer energie in dan een magnetron nodig heeft om twee seconden aan te staan, maar die energie wordt samengeperst in een heel dunne straal die extreem kort brandt. Daardoor is er ook geen batterij kerncentrales nodig om de sterkste laserstraal ter wereld aan te zetten.

Zo levert de ‘Laser for Fast Ignition Experiments’ (LFEX) in een proefopstelling van ongeveer 100 meter lang een ongelofelijke hoeveelheid energie op van maar liefst twee petaWatt. Dat is duizend maal de energie die door de hele aarde verbruikt wordt in twee seconden. De ongelofelijke output-energie van de laserstraal werd bereikt met vier glazen lampen die als een soort TL-buizen optraden als versterker.

Het vorige record stond op naam van de ‘Texas Petawatt Laser’. De LFEX zou maar liefst het dubbele van die laser produceren. In Osaka gaan ze niet even lekker uitrusten nu ze ’s werelds sterkste laserstraal in huis hebben. Er is een stevige strijd gaande tussen onderzoekslaboratoria wereldwijd om de kracht van laserstralen verder op te voeren. De wetenschappers van de universiteit van Osaka zeggen dat hun volgende doel een straal is van 10 petaWatt.