Spuug en bloed tonen burn-out


Met een beetje spuug en wat bloed kom je snel te weten of je op de rand van burn-out staat of niet. Dit hebben onderzoekers van het Centre for Studies on Human Stress van het Louis-H. Lafontaine Hospital en de University of Montreal ontdekt.

Mensen die tegen burn-out zitten, hebben vaak minder cortisol in hun speeksel. Cortisol is het hormoon dat betrokken is bij stress. Opmerkelijk verschil met depressieve mensen is dat die groep juist een hoger cortisolniveau heeft. Minder bekend is dat te weinig cortisol ook niet bevorderlijk is voor mentale gezondheid. Cortisolverlagende medicijnen die soms worden voorgeschreven, hoeven bij burn-outpatiënten dus niet te helpen, zo stellen de onderzoekers.

Chronische stress verstoort niet alleen de mentale balans, maar levert uiteindelijk ook lichamelijke klachten op. Stress heeft onder meer negatieve gevolgen voor het immuunsysteem, hart en bloedvaten. Als de effecten zich opstapelen heet dit een ‘allostatic load’. Dit is te meten door te kijken naar de waarden van insuline, suiker, cholesterol, bloeddruk en cortisol.

Voor het onderzoek werden dertig mensen van middelbare leeftijd gevraagd om ’s ochtends speeksel op te vangen om te laten analyseren. Daarnaast vulden ze vragenlijsten in over hun mentale toestand. De resultaten zijn volgens de onderzoekers een stap naar een vroegtijdige diagnose van burn-out en een betere behandeling.

Beeld: bottled void

Follow CEO_ME on Twitter