Snif, snif, dit is ‘m!


Geur is een belangrijke factor bij het aangaan van relaties. Snif, snif, dit is ‘m! Jammer genoeg kun je op een datingsite niets ruiken. Komt nu verandering in.

Hij heeft donker haar, blauwe ogen en een mooi gelijkmatig gezicht. Maar is meneer X iets voor mevrouw Y? In het echte leven ruiken we even aan elkaar, bewust of onbewust. Geur bepaalt voor een belangrijk deel of we iemand aantrekkelijk vinden of niet. Op een internet datingsite kan dat echter niet.

Menselijke reukcel. Vergroting 12.000 keer.
Menselijke reukcel. Vergroting 12.000 keer.

Een gat in de markt, bedacht het Zwitserse bedrijf Basisnote. Ze ontwikkelden een toepassing die datingsites over een paar maanden al kunnen toepassen. Het werkt zo. Je haalt een wattenstaafje door je mond en stopt het ding in een analyseapparaatje. Die produceert aan de hand van DNA uit de mond een digitale code. Die code komt te staan bij je profiel op de site.

Heeft iemand belangstelling voor een bepaald profiel, dan rekent de computer uit of de code van dat profiel past bij de eigen code van de zoeker. Deze technologie is gebaseerd op onderzoek van een paar jaar geleden. Daaruit bleek dat geur een belangrijke overbrenger is van informatie over iemands immuunsysteem.

Hoe verschillender de systemen, hoe aantrekkelijker mensen elkaars geur vinden. Daardoor komen er uiteindelijk kinderen met een zo goed mogelijk eigen immuunsysteem. Het DNA uit de mond neemt de functie van de geur nu over.