Snack nekt kater


biefstuk

Smerig natuurlijk: gebakken varkensworstjes in de vroege ochtend. Maar zo nu en dan heeft een full English breakfast wel zijn nut. In geval van een (aanstaande) kater bijvoorbeeld.

Ooit afgevraagd waarom snackbars na twaalven ’s nachts op volle toeren draaien? Omdat een vette snack natuurlijk zo heerlijk de weldadige trilogie van bier, mojito’s en redbull vodka complimenteert. De wetenschap heeft zojuist deze oude stapperswijsheid bewezen. Katers ga je te lijf met spek.

Alles wat je metabolisme op gang brengt, helpt je lichaam om de alcoholvergiftiging – want dat is wat een kater nu eenmaal – te neutraliseren. Maar volgens de onderzoekers van het Centre for Life van Newcastle University is de combinatie van brood (koolhydraten) en bacon (vet en eiwitten) wel een hele gelukkige. Het levert namelijk de broodnodige aminozuren op die de mist in je hoofd doet optrekken.

Terwijl de lever zijn best doet om alle alcohol af te breken, eerst tot aceetaldehyde, dan tot azijnzuur en vervolgens tot koolstofdioxide en water, neemt het katerige gevoel toe. Aceetaldehyde is namelijk toxisch. Wat de zaak ook al niet goed doet, is dat alcohol zorgt voor verhoogde vochtafscheiding. Dit verklaart de spijker in je hoofd en het dode vogeltje in de mond de volgende ochtend; nadorst. Water is het eerste en beste medicijn.

Daarnaast vreet de alcohol aan neurotransmitters, dat zijn chemische stoffen die signalen tussen cellen doorgeven zodat je kunt bewegen en leren. In bacon zitten stoffen die deze neurotransmitters weer aanvullen. Voor vegetariërs (of stoute moslims) zijn er gelukkig alternatieven voor spek, die ook nog eens minder calorieën bevatten. Een glas melk en gebakken eieren helpen namelijk ook
de kater binnen de perken te houden.