Slimme kogel doodt vaker


XM25

Het Amerikaanse leger heeft net een nieuw type wapen onthuld:het slimme geweer met slimme kogels. Schuilen in een loopgraaf heeft geen zin meer.

Hij heet de XM25 en is de toekomst van oorlogvoeren. Dit nieuwe Amerikaanse geweer is ‘intelligent’, zoals dat zo mooi heet, en het vuurt ‘slimme’ kogels af. De XM25 is voorzien van een laser die de afstand meet tot het object (of de persoon) dat je wilt raken. Het overhalen van de trekker vuurt een kogel af met aan boord een chipje en een explosieve lading. Heeft de kogel de afstand tot het object afgelegd, dan explodeert hij.

Door een knop op het geweer kan de schutter ook bepalen dat de kogel drie meter voor of drie meter na het object ontploft. Zo kun je bijvoorbeeld op een raam schieten om iemand in een kamer te raken. De kogel gaat door het glas, maar explodeert pas binnen.

Ook schuilen in een loopgraaf heeft dankzij de XM25 geen zin meer. De kogel explodeert precies boven de loopgraaf en raakt iedereen die dacht te schuilen. Zelfs om een hoekje schieten wordt zo mogelijk.

Het Amerikaanse leger wil het nieuwe geweer vanaf 2012 in het veld gaan gebruiken.