Slangenbloed doet je goed


Patiënten die herstellen van een hartaanval zijn mogelijk gebaat bij een dosis slangenbloed. Je hart gaat daarvan groeien.

Harry Potter heeft het ongetwijfeld geleerd op Hogwarts, maar voor ons ‘muggles’ is het idee toch even wennen: een injectie met slangenbloed laat je hart groeien. Zo werkt het tenminste bij muizen, heeft een Amerikaanse wetenschapper ontdekt.

Liever het bloed dan het gif. Foto: Chester Zoo (Flicker)

Slangen eten vaak grote hoeveelheden voedsel in één keer. Ze vangen een prooi, eten het dier zonder veel te kauwen in zijn geheel op, en laten hun maag de rest doen. Om al dat voedsel te verteren moet ook het hart extra werken. Van sommige slangen groeit het hart daarom na het eten. Het wordt soms wel twee keer zo groot. Slangen blijken stoffen in hun bloed te hebben die het hart kunnen doen groeien en krimpen, zonder dat het schadelijk is.

De onderzoekster van de universiteit van Colorado (VS) diende een cocktail van slangenbloed toe aan gezonde muizen. Een week later hadden de muizen grotere hartjes.

Bij mensen is een vergroot hart vaak een slecht teken. Ons hart vergroot als het moeite heeft met het rondpompen van bloed, zoals bij een verhoogde bloeddruk of een hartaanval. De groei beschadigt het hart en er kan littekenweefsel ontstaan. Toch kan ook ons hart ‘gezond’ groeien, bijvoorbeeld als het lichaam extra zuurstof nodig heeft tijdens het sporten. De muizenhartjes groeiden na toediening van slangenbloed op die gezonde manier.

De Amerikaanse onderzoekster denkt dat met het slangenbloed nieuwe medicijnen kunnen worden gevonden om het menselijk hart te helpen om te herstellen van een hartaanval. Ze wil nu proeven doen met het toedienen van slangenbloed aan muizen met een hartkwaal.

Gordon Ramsey neemt vast een voorproefje:

Follow Faqtman on Twitter