Sigaretje tegen Alzheimer


Mensen met beginnende dementie kunnen baat hebben bij een dagelijkse dosis nicotine, blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Onderzoekers van de Vanderbilt Universiteit in Tennessee (VS) denken dat nicotine kan helpen tegen cognitieve achteruitgang bij ouderen. Mensen die problemen beginnen te krijgen met hun geheugen en concentratie, zouden beter functioneren als ze nicotine krijgen toegediend.

De wetenschappers lieten proefpersonen daarvoor niet roken, maar gaven ze een nicotinepleister. Een andere groep patiënten kreeg geen pleister. Na zes maanden bleken de patiënten die nicotinepleisters hadden gedragen, iets beter te scoren op verschillende kennistests. De proefpersonen waren overigens allemaal niet-rokers, en dus niet gewend aan nicotine in hun lichaam.

Geheugenverlies en concentratiestoornissen zijn vaak de voortekenen van Alzheimer. De onderzoekers hopen dus met de nicotine een middel te vinden dat het ontstaan van de ziekte kan voorkomen of vertragen. Wereldwijd hebben ongeveer 24 miljoen mensen de ziekte van Alzheimer. Alzheimer is de meest voorkomende variant van dementie (bron: Alzheimer Nederland). Er zijn nog geen medicijnen tegen de ziekte, alleen behandelingen die de symptomen enigszins bestrijden. Artsen noemen de effecten van nicotine interessant, maar vinden het nog te vroeg om te concluderen dat het een medicijn tegen Alzheimer kan zijn.

Eerder onderzoek liet zien dat voor mensen die een gen hebben dat de kans op Alzheimer vergroot (APOE4) roken beschermend kan werken. Maar roken heeft zoveel gezondheidsnadelen, dat artsen die mensen niet aanraden ermee te beginnen.

Follow Faqtman on Twitter