Japanse whisky de ruimte in


Flickr / norio-nakayama

Whisky van een Japanse firma zal vanaf volgende maand rijpen in de ruimte. Het bedrijf, Suntory, wil testen hoe de smaak beïnvloed wordt door gewichtloosheid.

Monsters van de whiskey zal worden opgeslagen in het Japanse laboratorium aan boord van het International Space Station (ISS) voor ten minste een jaar. Sommige flesjes zullen langer blijven. Er zal whisky de ruimte in worden geschoten van 10, 18 and 21 jaar oud, samen met andere alcoholische dranken.

Onderzoekers van het bedrijf Suntory, een van de de grootste whisky-producenten van Japan, geloven dat de drank opslaan in een omgeving met weinig temperatuurveranderingen en weinig beweging tot een zachtere smaak kunnen leiden. Dat de whisky zowel op de heenweg als op de terugweg naar het ruimtestation een bepaald onzachte reis meemaakt in een raket maakt daarbij blijkbaar niet uit.

Eenmaal terug op aarde zal de drank worden geproefd door distillateurs. Onderzoekers zullen wetenschappelijke analyse loslaten op de drank, aldus het bedrijf. Het moet wel een publiciteitsstunt zijn, want het bedrijf heeft ook al laten weten dat ze er nog niet over denken om de onderzoeksresultaten toe te passen op hun normale productie.