‘Heelal ouder dan Big Bang’


Wat was er voor de Big Bang? De vraag is even makkelijk te stellen als moeilijk om te beantwoorden. Een natuurkundige denkt dat er gewoon een ander heelal was.

Het werd een paar jaar geleden ontdekt en leidde sindsdien tot allerlei speculaties: cirkelvormige patronen in de kosmische straling. Deze straling is overal, een overblijfsel van de Big Bang, zo denken de meeste sterrenkundigen. Als geluid dat na een explosie nog een tijdje te horen is.

Maar waarom zitten er cirkelvormige patronen in? Volgens Roger Penrose, gerenommeerd theoretisch natuurkundige uit Oxford (GB) is dat een aanwijzingen dat er niet één Big Bang is geweest, maar dat we die vaker meemaken.

Zijn theorie gaat rechtstreeks in tegen de algemeen aanvaarde theorie die stelt dat het universum begon op één punt van oneindige dichtheid. Dit punt explodeerde ongeveer 13,7 miljard jaar geleden, breidde extreem snel uit en ontvouwde zich als het bekende universum. Na verloop van tijd ontstonden daarin de sterren, planeten en uiteindelijk de mens.

Penrose, zegt in het vakblad Physics World dat hij niet meer in die theorie gelooft. Volgens hem kan de complexe materie die we overal in het heelal aantreffen niet uit één punt komen. Hij gelooft niet dat ruimte en tijd tot stand is gekomen op het moment van de Big Bang, maar dat de Big Bang slechts één explosie was in een reeks van vele.

Dat betekent dat we in de toekomst opnieuw een Big Bang kunnen meemaken.

De cirkelvormige patronen in de achtergrondstraling spelen een belangrijke rol in deze theorie. Volgens Penrose zijn dat ‘handtekeningen’ van vorige explosies. De vorm zou dat bewijzen; door de kracht van de explosie is de straling in alle richtingen weggeduwd. Door de cirkels te bestuderen en zichtbaar te maken (zoals op het beeld op deze pagina) kijken we dus eigenlijk naar een verleden vóór de Big Bang.