Bellen blazen in de ruimte


Nasa heeft een gekke ontdekking gedaan in het midden van de Melkweg. Is het een acht? Of een sneeuwman?

Het ziet er uit als een ‘8’, twee gigantishe bellen, samen 50.000 lichtjaar in diameter. Volgens Nasa is het wellicht een overblijfsel van een uitbarsting zijn van een supergroot zwarte gat in het centrum van ons melkwegstelsel.

De 'kosmische acht'. Klik voor een vergroting. Beeld: Nasa.

De twee bellen bestaan uit gammastralen, elektromagnetische straling met een zeer hoge frequentie. Ze zijn onzichtbaar voor het blote oog, maar met speciale telescopen als de Fermi kun je ze wel zien.

De kosmische 8 is waarschijnlijk miljoenen jaren oud. Dat we dit fenomeen nu pas kunnen zien, komt omdat de stralingsbollen liggen in een zee van andere straling. Pas nadat een computer die er uit had gefilterd, verscheen dit beeld.

Wetenschappers proberen nu te begrijpen hoe deze structuur werd gevormd. De twee ballen bevatten veel meer energie dan gammastralen elders in de Melkweg. De bubbels lijken ook goed gedefinieerde randen hebben. Dat lijkt er op te duiden dat er ooit een gigantische hoeveelheid energie is vrijgekomen; dat er een ongekend grote explosie moet hebben plaatsgevonden. De grote vraag is dan natuurlijk: van wat? Daarop heeft Nasa nog geen antwoord.

De theorie is nu dat er een superzwaar zwart gat is geƫxplodeerd. Daarbij is zo veel samengebalde energie vrijgekomen, dat de bubbels zijn ontstaan.

Follow Faqtman on Twitter