Rookverbod werkt: minder hartaanvallen


Nederlandse rokers blijven zich verzetten tegen het rookverbod. Maar is dat verstandig? De gemeente Pueblo in Colorado (100.000 inwoners) is sinds 2003 rookvrij en wordt sinds die tijd door onderzoekers van de overheid nauwlettend in de gaten gehouden. Wat blijkt? Het aantal hartproblemen in de bergstad is met 41 procent gedaald.

anvankelijk was de daling relatief klein. Maar vanaf 2006 is het aantal hartaanvallen en andere ‘rookziektes’ in Pueblo ineens scherp gedaald. Om de test eerlijk te maken, werd een tweede stad van dezelfde omvang onderzocht, Colorado Springs, waar nog wel in de kroeg mag worden gerookt. Daar veranderde het aantal hartaanvallen niet.

Volgens de onderzoekers is de daling vooral toe te schrijven aan een schonere leefomgeving voor niet-rokers. Zij rookten voor 2003 vrolijk mee, maar kunnen nu een borrel drinken in een nicotinevrije omgeving. Of er meer mensen zijn gestopt met roken is niet gemeten, maar lijkt aannemelijk.

Ook in Nederland lijkt het rookverbod ondanks alle verzet de eerste positieve effecten te hebben. Iets meer dan 10 procent van de rokers is door het rookverbod strikter geworden als het gaat om hoeveel ze thuis roken. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit Maastricht.

Voor mensen die wel willen stoppen met roken, maar niet kunnen is er goed nieuws. In Nederland wordt momenteel een vaccin tegen roken getest. NicVAX, zoals het heet, zorgt ervoor dat nicotine niet meer in de hersens kan komen, zodat de ‘kick’ van het roken verdwijnt. Het middel verschijnt waarschijnlijk over een paar jaar op de markt.

Follow Faqtman on Twitter