Renpaarden sneller door jetlag


Voor mensen is intercontinentaal vliegen geen pretje. Zeker als je van west naar oost vliegt, voel je je de eerste dagen moe en gebroken. Dat komt omdat onze interne klok in de war is geraakt doordat we door tijdszones heen zijn gevlogen. Paarden hebben geen interne klok, blijkt uit een studie, dus hebben ze geen jetlag. Sterker nog, ze worden sneller door vliegen.

Paarden meten de tijd door licht te beoordelen met hun ogen, ontdekten biologen van Bristol University in Groot Brittannië. Is het donker, dan is het tijd om te rusten; is het licht, dan moet het dag zijn. Neem een paard mee in het vliegtuig, dan maakt hij een hormoon aan om het lichaam te laten wennen aan de nieuwe tijdszone.

Paard is klaar voor luchtvervoer. Foto met dank aan KLM.

Dit hormoon, prolactine, is een belangrijke stimulans bij de lichamelijke beweging van paarden. Paarden kunnen dankzij dit hormoon 25 seconden langer op volle snelheid draven. Wie een paard dus sneller wil maken, moet het dus op een vliegtuig zetten, of met donker en licht een vlucht nabootsen.

De effecten van prolactine houden twee weken aan. Renpaarden die voor races naar een ander continent worden gevlogen, kunnen dus het beste zo dicht mogelijk op de wedstrijd overkomen. Het maakt niet uit of de paarden naar het oosten of westen worden gevlogen.

Het volledige onderzoek staat in het vakblad Journal of Neuroendocrinology

Follow Faqtman on Twitter