Voorbereiden op rampjaar 2182


Een enorme asteroïde kan de aarde in het jaar 2182 raken, waarschuwen wetenschappers. Dat geeft genoeg tijd om ons voor te bereiden.

De asteroïde in kwestie heet 1999 RQ36, en heeft een kans van één op duizend om de aarde daadwerkelijk op enig moment vóór het jaar 2200 te raken. De meest grootste kans om ons te raken is op 24 september 2182. RQ36 werd, zoals zijn naam al aangeeft, voor het eerst ontdekt in 1999 en is meer dan 1.800 meter in doorsnee.

Als een asteroïde van deze omvang de aarde raakt, is de ramp niet te overzien. Een impact zal op grote schaal verwoestingen en de mogelijke massa-uitsterven van diersoorten (waaronder de mens) veroorzaken.

Dit is 'm dan: de gevaarlijkste asteroïde voor de mensheid, 1999 RQ36.
Dit is 'm dan: de gevaarlijkste asteroïde voor de mensheid, 1999 RQ36.

Nu is 2182 nog ver weg. Maar onderzoekers van de Universidad de Valladolid in Spanje, die de baan van de asteroïde berekenen, denken dat het slim is om het stuk ruimtepuin ver voor die tijd een zetje weg van de aarde te geven. Als de aarde daarmee wacht tot 2182, dan is er grote kans dat brokstukken toch op onze planeet terecht komen. De komende eeuw komt de enorme steen een paar keer in de buurt van de aarde. Met een ‘duwtje’ beweegt hij dan naar een andere baan. De asteroïde is nu achter de Zon en zal pas weer waarneembaar zijn in het voorjaar van 2011.

De Bosumtwi krater in Ghana ontstond door een meteoorinslag ruim een miljoen jaar geleden. De impact van 2182 zou vele malen groter zijn.
De Bosumtwi krater in Ghana ontstond door een meteoorinslag ruim een miljoen jaar geleden. De impact van 2182 zou vele malen groter zijn.

Asteroïde 1999 RQ36 is onderdeel van de ‘potentieel gevaarlijke asteroïden’ (Potentially Harmful Asteroids, PHA), een groep zwevend puin met het potentieel om grote schade aan te richten op aarde. In deze groep is het waarschijnlijk de gevaarlijkste.

Toch kunnen wetenschappers de baan van de asteroïde niet precies berekenen. Dat komt door het Yarkovsky effect. Dit effect, dat voor het eerst werd ontdekt in 2003 en is vernoemd naar een Russische ingenieur, wordt veroorzaakt door de manier waarop een asteroïde energie absorbeert van de zon en weer uitstraalt naar de ruimte als warmte. Dit kan op subtiele wijze de koers van een asteroïde veranderen.

Verwante artikelen:

Nóg een megakrater gevonden

Wat is de kans dat ik door een meteoriet wordt geraakt?

Geldgebrek: aarde ongedekt tegen ruimtegevaar